Utlysning

Huvudentré Gäddgårdsskolan. Bild: Archus

Nu utlyser vi ett omfattande gestaltningsuppdrag för den kommunala grundskolan Gäddgårdsskolan i Arboga med tre parallella skissuppdrag.

Beställare: Arboga kommun
Konstkonsulter: Konstnärscentrum öst
Skissuppdrag: 3 uppdrag á 45 000 SEK exkl. moms
Budget för genomförandeuppdrag: 1 465 000 SEK exkl. moms
Sista ansökningsdag: 6 september 2024

Läs mer och ansök genom Konstpool

I samband med att nuvarande Gäddgårdsskolan ersätts med nya byggnader utlyser Arboga kommun ett gestaltningsuppdrag för en konstnär eller konstnärsgrupp. Den nya skolan, med cirka 600 elever, blir en F-9 skola som även rymmer anpassad grundskola

De konstnärliga gestaltningarna ska bli synliga och självklara i elevernas vardag och bidra till en stimulerande och tankeväckande miljö. Konsten ska förhålla sig till den verksamhet som bedrivs på platsen samt relatera till platsens fysiska och sociala karaktär. Konstverken ska hålla hög konstnärlig kvalitet och berika skolmiljön. Konstverken kan även bidra till att stärka platsens identitet och skapa en känsla av tillhörighet för elever och personal.

Uppdraget kräver en stark medvetenhet om barnens perspektiv. Skolmiljön är en plats som barn vistas i så gott som dagligen under många års tid, och det är barns demokratiska rättighet att få vara med och påverka sina egna sammanhang. Enligt den lagstadgade barnkonventionen har barn rätt att höras i alla frågor som berör dem själva. På kommunal nivå tar Riktlinje för arbetet med barnkonventionen i Arboga kommun, KS 536/2019 - 008 fasta på att Arboga kommun ska verka för en inspirerande livsmiljö. I enlighet med detta har medel skjutits till projektet från Region Västmanland för att eleverna på Gäddgårdsskolan ska få vara delaktiga i den konstnärliga processen och för att deras perspektiv ska lyftas fram.

Utlysningen avser ett övergripande gestaltningsuppdrag för en konstnär eller konstnärsgrupp med ett tänkbart fokus på skolans centralaste mötesplats ”Hjärtat”. Det finns också möjligheter att arbeta med flera parallella gestaltningar, som knyter samman olika rumsligheter eller verksamhetens olika hemvister och på så sätt bidra till skolans övergripande mål att skapa en rikare miljö för alla elever. Vi söker därför efter en konstnär eller konstnärsgrupp som visar på ett intresse för att förhålla sig till olika rumsligheter och skapa en helhet genom relaterade verk som länkar samman skolbyggnadens olika delar. För en mer utförlig genomgång av tänkbara placeringar, se Konstprogrammet.

Vi söker en konstnär eller konstnärsgrupp som har ett starkt och engagerat förhållande till människan och dess livsmiljöer och som är intresserad av att utveckla arbetet i dialog med kommunens anlitade konstkonsult, elever, lärare, verksamhetsansvariga och andra personer med kunskaper om platsen.

Både i projektets skissfas samt i genomförandefasen av projektet kommer konstnärerna att möta elever för att ta del av barnens viktiga erfarenheter och kompetens, vilket ska ligga till grund för konstnärernas arbete. I skissuppdraget ingår det att konstnären träffar verksamhet och elever under skissfasen vid ett tillfälle för att informera sig om barnens perspektiv på sin egen skolmiljö. Konstnären föreslår själv en form för mötet med elever, vilket förankras av konstkonsult med lärare och övrig verksamhet.