Kvarteret Daggkåpan i Malmö, 2023
Resiliens (2023) är ett byggnadsanknutet offentligt konstverk som är en del av Kvarteret Daggkåpan i området Sege Park i Malmö. Kvarteret Daggkåpan blev 2024 en av finalisterna i Malmö Stadsbyggnadspris.
Konstnär Jens Henricson skriver om gestaltningen: "Verket Resiliens gestaltar ett tvärsnitt av en pilrot uppförstorat cirka 1800 gånger. Pilen är ett flexibelt träd som kan böjas utan att brista. Den har förmågan att justera och anpassa sig till livet och precis som vi kan pilen växa oavsett var den är planterad.
I motivet framträder celler, kärl och vävnad. Genom att leda tankarna till ett mikro/makroperspektiv – härkomst – vår plats i världen – det stora i det lilla – vill jag lyfta de allmänmänskliga värden som känns extra viktiga just nu när detta skrivs 2022. Allt levande hänger ihop och byggstenarna är de samma för oss alla.
Trädet pil har en stark anknytning till kulturlandskapet i Skåne. Ett landskap som karaktäriseras av böljande sädesfält, pilevallar och pilalléer.
Från 1500-talet och framåt utarmades stora delar av de skånska skogarna på grund av krig, städers anläggande, industriers uppbyggnad, ett evigt betande på utmarker och ett kontinuerligt användande av växtmaterial till hägnader. Plantering av träd blev på grund av detta en nödvändighet. Pilen blev snabbt ett av de viktigaste trädslagen.
Pilerader och pilevallar har haft många funktioner i odlingslandskapet, samtidigt som de bidragit till den biologiska mångfalden genom att vara viktiga småbiotoper. De användes för att märka ut vägar vid snö, jord och sandflykt. De var en utmärkt materialkälla. De fungerade som läplanteringar, stärkte jordarna och förbättrade grödornas tillväxt. De var virkesreserv och genom hamling och lövtäkt gavs djuren ett viktigt fodertillskott under vintern.
Pilallén markerade även på ett praktfullt sätt ut en egendoms gräns; förstärkte intrycket av platsen och tydliggjorde samband."